tisdag 13 oktober 2009

Westö och bakverken

Lagom till att Kjell Westös fjärde och enligt egen uppgift sista Helsingforsroman, Gå inte ensam ut i natten utkommit har jag påbörjat läsningen av hans förra bok, Där vi en gång gått. Det som genast slår en är den nästan maniska detaljrikedomen, en noggrannhet som dock inte på något sett står i vägen för berättelsen.
Dels det och så … bakverken!
Här handlar det inte om någon futtig madeleinekaka uppblött i blaskigt te utan en hel buffé av mer eller mindre bortglömda härligheter: Zolaïkatårta, Alexanderbakelse, champagnekorkar, briocher, petit chouxer, éclairer, bebéer, moccamaränger och tusenbladsbakelser.

Plötsligt slår det mig att jag lever i en tid och ett land där det kan anses vara tillfyllest att förära ett födelsedagsbarn med en prinsesstubbe, där en dammsugare går under epitetet kondisbit och där en chokladboll inte bara är något som grannbarnen försöker sälja för att bättra på klasskassan.

Nej, visa mig det konditori som kan servera mig en bit Zolaïkatårta och jag ska visa dig ett konditori med en ny stamkund!

Från www.kakrummet.se hittar jag följande recept:

ALEXANDERBAKELSE - Räcker till 6-8
Denna bakelse skapades i början av 1800-talet när Alexander I skulle komma till Helsingfors på besök. Konditor Menn var den förste som tillagade den.

Bottnar:
3 dl vetemjöl
1 krm bakpulver
3 msk strösocker
125 g kylskåpskallt smör i bitar

Fyllning:
1 dl hallonsylt

Glasyr:
3-4 dl florsocker
½ msk färskpressad citronsaft
2 msk vatten

Garnering:
Röd tårtgelé
Ev. sockerdekoration

Så här gör du:
1. Gör bottnarna. Sätt ugnen på 150 grader. Blanda mjöl, bakpulver och socker i en bunke eller matberedare med kniven isatt.
2. Tillsätt smöret och finfördela det i mjölblandningen. Arbeta snabbt ihop till en deg.
3. Dela degen i två lika stora delar. Kavla ut varje del till en rund botten, ca 16 cm i diameter. Bottnarna bör vara så jämntjocka som möjligt.
4. Lägg bottnarna på en bakpappersklädd plåt. Nacka bottnarna med en gaffel.
5. Grädda bottnarna mitt i ugnen 20-25 min eller tills de blivit ljusbruna. Låt dem sedan kallna.
6. Bred hallonsylten över den ena bottnen, lägg sedan den andra bottnen ovanpå.
7. Gör glasyren: Rör ihop florsocker, citronsaft och vatten i en skål. Rör tills det blir en jämn glasyr.
8. Bred glasyren över bakelsen. Garnera med tårtgelén. Spritsa tårtgelén i ringar på glasyren. Dra sedan med nåtot spetsigt så att dekorativt mönster bildas. Börja i mitten och dra ut mot kanterna. Sätt ev. en sockerdekoration i mitten.


1 kommentar:

  1. Anette Brännkärr14 oktober 2009 kl. 12:41

    Vi skulle alla behöva få uppleva lite vardagsnjutning i form av vackra bakverk med fantasieggande namn.

    SvaraRadera